catalog_tyre_img_alt
Vänligen väntadotted
Kundvagn
#
78-9239
Din kundvagn är tom

Fakta om belastningsindex och hastighetsindex för däck

918 Visningar

Att byta däck är något vi bilägare får göra flera gånger under vårt fordons livstid. De slits ut över tid, och om oturen är framme kan man förstås även åka på en punktering eller någon annan skada.

När du ska byta däck är det inte bara att slänga på vad som helst. Utöver att däcken ska passa dimensionerna för din bil och dina fälgar måste de också ha rätt hastighets- och belastningsindex. Detta område ska vi i den här artikeln utforska lite närmare, så att du sedan vet allt det viktigaste om hastighetsindex och belastningsindex för däck.

Vad innebär belastningsindex för däck

Vad innebär belastningsindex för däck?

Bildäck kommer alltid med ett angivet belastningsindex. Du kan hitta det på sidan av däcket, och vanligtvis är det den sista siffran som anges där som är ditt belastningsindex. Denna siffra anger alltså den maximala belastningen som dina däck klarar av. När du kollat upp belastningsindex för dina däck så kan du kontrollera det mot en belastningsindex-tabell, för att se vilken vikt det motsvarar i kilo.

Det är viktigt att följa det belastningsindex dina däck har och inte överskrida detta, då det påverkar trafiksäkerheten för ditt fordon negativt. I registreringsbeviset för din bil kan du se vilket belastningsindex de däck du sätter på din bil bör ha, och för såväl billiga bildäck som dyrare så är det viktigt att de har rätt belastningsindex.

Finns det några regler för belastningsindex hos däck?

Att ha rätt belastningsindex på däcken är inte bara en rekommendation, utan faktiskt också lagstadgat. Det är olagligt att köra med en bil som är lastad för tungt, vilket alltså är ytterligare en anledning att ta belastningsindex för däck på allvar och verkligen vara noggrann med det.

Tänk på att det även finns andra aspekter som spelar in när det gäller hur stor belastning din bil kan hantera. Håll koll på däcktryck med hjälp av en däcktrycksmätare till din bil, och ha dina däcks belastningsindex i åtanke även när du ska dra släp, etcetera.

Hastighetsindex däck – vad gäller

Hastighetsindex däck – vad gäller?

Du är nu bekant med belastningsindex för däck, och då är det ganska enkelt att gissa sig fram till vad hastighetsindex för däck innebär. Detta är alltså ett index som anger hur höga hastigheter dina däck är skapade för, och som de klarar av på ett säkert sätt.

Till skillnad från belastningsindex så anges hastighetsindex för däck som en bokstav istället för en siffra. Denna bokstav ska gå att hitta på däcksidan, oftast direkt efter belastningsindexet. Efter att ha kollat upp detta kan du kontrollera bokstaven på dina däck mot en hastighetsindex-tabell, för att se hur höga hastigheter däcken kan hantera.

Intervallet för indexet sträcker sig mellan bokstäverna J–Y, och de flesta bilar har däck med hastighetsindex T–Y.

Högre hastighetsindex hos sommardäck

De flesta bilar som i dagsläget rullar på våra vägar måste enligt lag ha sommardäck som klarar av den teoretiska maxhastigheten för bilen, även om man förstås aldrig bör färdas i så pass höga hastigheter.

Det är vanligt att vinterdäck för personbil och året runt-däck har lägre hastighetsindex än bilens sommardäck. Detta beror på att denna typ av däck är konstruerade annorlunda och generellt sett inte körs med i lika höga hastigheter. Det mest sannolika är att hastighetsindexet för dina däck kommer att vara högre än de tillåtna hastigheterna på svenska vägar oavsett.

Undvik att ha olika hastighetsindex på däcken

Att montera däck vars hastighetsindex skiljer sig åt från varandra är inte att rekommendera, då det kan ha konsekvenser som påverkar trafiksäkerheten negativt. Det kan bland annat göra att den generella väghållningen hos din bil blir sämre samt att bilen kastar.

Det finns vissa undantag från detta, i form av bilar där det faktiskt är rekommenderat från tillverkarens håll att ha olika hastighetsindex på däcken fram och bak. I sådana situationer är det förstås möjligt, men se då gärna till att använda däck från samma märke och med likadan slitbana.

Sammanfattning

Att ha däck med hastighetsindex och belastningsindex som är korrekt för ens bil är viktigt för att man ska vara trygg samt bekväm på vägarna. Man är dessutom skyldig enligt lag att ha däck som uppfyller vissa kriterier.

De däck som sitter på din bil bör alla ha samma hastighetsindex, förutom i vissa undantagsfall. Det är också viktigt att se till att du har ett lämpligt däcktryck. Kanske läser du detta i samband med att du ska klicka hem nya sommar- eller vinterdäck; då kan vi tipsa om att kika in Pirelli däck, som håller hög kvalitet till konkurrenskraftiga priser.

Mest populära produkter i ämnet: